top of page
SeS.jpg

Claudio Monteverdi leefde van 1567-1643, een zeker voor die tijd lang leven, middenin de veranderende muzikale wereld van renaissance naar barok, als één van de grootste componisten aller tijden en ook nog eens een gevierd man in zijn tijd.
In 1641 verscheen de bonte verzameling Selva Morale e Spirituale. Vermoedelijk vond zijn uitgever Bartolomeo Magni het tijd dat er nog wat van de oude meester gepubliceerd moest worden. Monteverdi had zoveel muziek geschreven voor allerlei liturgische en semi-liturgische gelegenheden dat het niet eenvoudig zal zijn geweest om een keuze te maken.
Deze muziek hebben wij op CD gezet. Het was de bedoeling om dit later te doen, maar de Corona epidemie gaf ons ineens heel veel tijd die we goed voor onze opnames hebben benut. En we hebben ons Monteverdi Orgel ten volle gebruikt.
We weten dat Monteverdi een ‘organo di legno’ prefereerde, een houten orgel dat een duidelijke articulatie mogelijk maakt, met registers die een lieflijke klank produceren. Wij zijn er trots op dat we deze voorkeur van Monteverdi hebben kunnen honoreren met ons Monteverdi-orgel. Het Nationaal Muziekinstrumentenfonds heeft het mogelijk gemaakt, orgelbouwer Klop heeft het gebouwd, en de Italiaanse ontwerper/musicus Michele Barchi heeft het gedecoreerd.
De CD is in onze shop verkrijgbaar en we laten delen van de Selva Morale binnenkort ook live horen tijdens onze concerten in Orgelpark in Amsterdam (29 mei) en tijdens de opening van het Orgelfelstival in Alkmaar (25 juni). Zie onze agenda!! Wij wensen jullie veel luisterplezier met deze nieuwe bundel van 3 cd’s.

The-Monteverdi-Organ-nieuws.jpeg

Deze opname presenteert het nieuw gebouwde orgel, dat de typische klank uit de tijd van Monteverdi tracht te herscheppen. Helaas zijn er geen originele orgels uit Monteverdi’s tijd bewaard gebleven en bestaan er zelfs nauwelijks foto’s. De reconstructie is gemaakt op basis van beschrijvingen zoals die van Monteverdi. Een van de leidende principes is dat deze orgels open, houten pijpen hadden, gemaakt van Italiaans cipressenhout. Het blazen gebeurde met de hand, met een veel lagere winddruk dan in moderne orgels. De klank en de manier waarop het orgel “spreekt” moest passen bij de Italiaanse muziek van die tijd en goed samengaan met de stemmen en instrumenten. Uit de aanwijzingen van Monteverdi in de partituur van zijn Vespers weten we dat hij verschillende registers tot zijn beschikking had, om verschillende kleuren te creëren.
De opdracht voor de bouw van dit nieuwe orgel kwam van Krijn Koetsveld, die het afgelopen jaar alle Madrigalen van Monteverdi heeft opgenomen voor Brilliant Classics en die behoefte had aan de authentieke klank van zo’n instrument. Het werd gebouwd door de gerespecteerde firma Klop Orgelbouw.
Er worden orgelwerken gepresenteerd van Froberger, Merula, Frescobaldi en Monteverdi, alsmede vocale werken van Monteverdi waarin het orgel een rol speelt.
Gespeeld door Krijn Koetsveld, orgel, en gezongen door zijn vocale groep Le Nuove Musiche.

Overige informatie:
Opgenomen juni & september 2020 in Hoogland (Utrecht), Nederland

umbra mortis.jpg

Cappella Amsterdam en chef-dirigent Daniel Reuss maken hun PENTATONE-debuut met In Umbra Mortis. Het album brengt de hedendaagse Sieben Passions-Stücke van Wolfgang Rihm samen met passiegerelateerde motetten van de Vlaamse 16e-eeuwse polyfonist Giaches de Wert, en onthult zo een onverwachte verwantschap tussen twee componisten die vier eeuwen uit elkaar liggen.

Winnaar Edison 2021:

‘Zo direct na elkaar gezongen is het soms moeilijk om de vierhonderd tussen de noten liggende jaren meteen te horen. Zo ver verwijderd en toch zo dichtbij. Wat een origineel album. En over de kwaliteit van Cappella Amsterdam hoeven we het niet meer te hebben. Koorzang op het allerhoogste niveau.’

mei '21

Opus Klassiek:

“Wat we hier horen is van begin tot eind van een minutieuze perfectie die desondanks geen seconde ook maar iets gelikts heeft; elke noot is tot in het merg optimaal doorleefd. Techniek (en wat voor!) staat volledig in dienst van een vervoering die een ieder die naar deze hartverscheurend mooie muziek luistert op de punt van haar of zijn stoel zal brengen.” – Maarten Brandt

bottom of page